beats by dre cheap

Ukratko o pojmu neplodnost.

Neplodnost je bolest a bićete sigurni da je imate ukoliko niste zatrudnili u periodu od godine dana nezaštićenih odnosa. Uzroci neplodnosti su različiti. Postoji ona sa ženskim faktorom (to su žene najčešće sa PCOS, endometrijozom ili hormonalnim poremećajem), muški faktor (loš spermiogram da li zbog pokretljivosti, broja ili same morfologije spermatozoida), neobjašnjeni faktori (idiopatski sterilitet) i postoji mješavina muških i ženskih ograničavajućih faktora.

Osim toga postoji primarni i sekundarni sterilitet. Moj muž i ja imamo dijagnozu primarnog steriliteta a to znači da nikada nismo uspjeli zatrudniti. Sekundarni sterilitet znači da je par uspio nekada ostvariti trudnoću. Ovakvi parovi se često susreću sa problemom da su npr. izgubili trudnoću ili da su dobili jedno dijete ali da nakon toga nikako ne uspjevaju zatrudniti.

Bez obzira šta vas od ovoga snašlo neplodnost je bolest bračnog para a ne pojedinca i s tim se morate nositi zajedničkim snagama! Ni jedno od vas ne može samo sebi napraviti dijete i prema tome nikada za nikada ne osuđujte ono drugo jer ni ono nije krivo već samo nesretni splet okolnosti.

U BiH ne postoji stvarna statistika ali ljekari tvrde da je neplodan svaki sedmi par. Ja se s njima ne slažem jer poznajem jako puno neplodnih parova i mislim da je to možda čak i svaki četvrti kao i vani.

Trudimo se za naše sunašce...
http://sunasce.blogger.ba
02/08/2011 10:40