Trudimo se za naše sunašce...

Ovo je priča o dvoje ljudi koji se jako vole i koji se očajnički trude postati roditelji.

29.05.2012.

Dan kada te društvo još jedanput smjesti na marginu...

Ne znam da li se sjećate priče o dokumentaciji koju smo muž i ja skupljali kako bi tražili povrat poreza? U glavnom nastavak priče ide ovako... Juče smo od porezne uprave dobili poziv da dođemo na razgovor (pri tome je crnim masnim slovima naznačena kazna za nepojavljivanje od 1000 KM). Jedan dio mene je bio sretan jer jedna državna institucija konačno radi svoj posao dok je drugi onaj realni dio mene osjećao da postoji kvaka 22 čim smo dobili poziv a ne obavjest da nam je odobren povrat poreza. I tako gospodin Brusnica ode jutros kod dotične gospode da vidi o čemu... Pri tome mu ljubazna teta saopćla kako nemamo pravo na povrat poreza jer se liječimo privatno na što je gospodin Brusnica obavijestio da se metoda vantjelesne koja je nama rađena i koja nam je potrebna ne radi ni u jednoj državnoj klinici u FBiH te kako mi nemamo mogućnost da se liječimo na taj način. Teta ga valjda sažaljivo saslušala i rekla da joj je jako žao ali da u pravilniku piše da osobe koje se liječe privatno nemaju pravo na povrat poreza. E sada mi nije jasno koji su klinac uopće zaprimali zahtjev i zašto ne postoji neki član 12b kojim su regulirani takvi izolirani slučajevi za čije liječenje zbog tehničkih razloga ne postoji mogućnost u državnim ustanovama! Pri tome je teta još izrazila nadu da nem je postupak uspio na što joj je muž rekao da nije niti jedan i eto, umjesto svojih 400 KM dobili smo samo pregršt dobrih želja... Teta nije ništa kriva, ona radi prema mrtvom slovu na papiru a mi smo još jedanput pred zidom i nemamo se kome žaliti. Mila i draga državo povraća mi se više od tebe!!!

27.05.2012.

Pravo na roditeljstvo i mediji

28.05. tj. sutra u ponedjeljak gostujemo na ntv Hayat. Emisija se zove Dobar dan svima i počinje u 17.30. Sa temperaturom sam, zapušenog nosa i malo me glas izdaje ali se nadam da će me šaka Paracetamola izvući iz belaja.

23.05.2012.

Nešto novo :)

19.05.2012.

Sanjala si da si sretna...

16.05.2012.

Svoja kućica, svoja slobodica :)))

Juče sam izašla iz bolnice. Imala sam dijagnostičku histeroskopiu koja je trajala nekih 10-tak minuta. Najneugodniji dio mi je bio klistir prije operacije i braunila zbog koje sam strahovala da će mi vena otići u hendek. Sama operacija je prošla bez trauma (osim ako se izuzme činjenica da je snijeg padao kao iz rukavice dok su mene golišavu vozili katakombama Opće bolnice do operacione sale). Malo smo popričali, uspavali su me i već u narednom trenutku sam pričala o toku operacije sa hirurgom. Ja sam se osjećala kao da me neko samo probudio dok sam spavala bez ikakve neugodnosti (hvala teti anesteziologu na divnoj čarobnoj kombinaciji anestezije). Operaciju su snimili jer je u pitanju sterilitet i jer je to njima izgleda zanimljiva tema (aferim valjda nešto i nauče iz tog videa). Miome nisu dirali, nisu im mogli prići što je po njima za sada odlično (valjda jeste, šta znam). Toliko od mene i projekta histeroskopia, sada idemo dalje u susret ljepšem vremenu i godišnjim odmorima... Hoću more!!!

08.05.2012.

Histeroskopia

Histeroskopia (operativni zahvat) je proces koji omogućava ljekaru da uđe u unutrašnjost maternice i vidi šta se u njoj dešava. Postoji dijagnostička i operativna histeroskopia. Dijagnostička služi samo za pregled dok se operativnom odstranjuju polipi, endometrioza, miomi, abnormalna krvarenja, endometrijalni karcinom... Ovo je dosta siguran zahvat iako u 1% slučajeva može doći do komplikacija. Obavlja se tako što se pacijentici da sedativ a nakon toga i anestezija. Uvodi se histeroscop kroz vaginu i cervix u uterus te se ubrizgava carbon dioksid gas ili tečnost koja omogućava da se jasnije vide tkivo i krvni sudovi jer se na ovaj način oslobađa čak i od zanemarljivih količina krvi i sluzi. Onda se kamericom pregleda unutrašnjost mišića maternice kao i njeni rogovi ili tube. Ukoliko je potrebna operativna nakon toga se uvodi mali instrument kojim se vrše korekcije. Sama operacija može trajati od 5 minuta pa do sat vremena u zavisnosti od toga da li je dovoljna samo dijagnostička ili se mora preći i na operativnu. Nakon operacije pacijentice imaju vaginalno krvarenje jedan do dva dana, često imaju bolove u ramenu (ako se koristi gas). Ne smiju se koristiti tamponi ili lijekovi za liječenje vaginalnih infekcija 24h prije samog zahvata. U skorije vrijeme medicinskim krugovima kruži studija po kojoj embriji vole da se maternica histeroskopski istretira. Kada je u pitanju ženski sterilitet histeroskopia i laparoskopia se rade ukoliko se utvrdi da su jajovodi poluprohodni ili neprohodni a kod muskog steriliteta se praktikuje uraditi je u periodu nakon dvije godine od početka liječenja.

03.05.2012.

PMS...

Ulaze u lift sa mnom roditelji i njihovo dijete od nepune dvije godine. Roditelje pozdravim i obratim se malenom na što je on počeo tako neutješno plakati. Njegova mama je bezuspješno pokušavala da ga utješi a meni je srce pucalo. Oni su izašli iz lifta prvi, ja dva sprata kasnije. Plakala sam 20 minuta jer me pogodilo što sam uplašila dijete. Moji su rekli da sam luda, valjda jesam, šta znam...

02.05.2012.

Nema obnove dok traje odmor!! :D

Konačno se mogu pohvaliti da sam se napokon ugrijala i da mi zima lagano izlazi iz kostiju. Imali smo lijep produženi vikend, još jedan jedan rođendan i još jednu tortu. Konačno sam napunila baterije i možda bih mogla i na postupak da nemam malu komplikaciju za rješavati. Komplikacije, ko komlikacije, tu su čisto da se ne dosađujem. Zamislite kako bi vam samo život bio dosadan da jedno jutro ustanete i shvatite da sve ide nekako pravolinijski...

<< 05/2012 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Vrijeme provodim na...

Daisypath Anniversary tickers

Jedan poseban blog:
http://zalauru.blog.hr/

Mala škola za MPO početnike

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
248680

Powered by Blogger.ba

http://3.bp.blogspot.com/_YP-ySDycG-w/Sg9W_uofXaI/AAAAAAAAA4g/S9r79ixC-H8/s1600/Baby.jpg - Ova je već gotova, samo bi se trebala ubaciti :)