Trudimo se za naše sunašce...

Ovo je priča o dvoje ljudi koji se jako vole i koji se očajnički trude postati roditelji.

08.09.2011.

Šta treba znati o vantjelesnoj oplodnji....

Nakon što ste prošli inseminaciju (u većini slučajeva) i ustanovljeno je da je vantjelesna oplodnja jedini oblik fertilizacije koji vam je preostao morate znati da postoji više različitih protokola i da bi poželjno bilo da niste koristili nikakvu stimulaciju u periodu od 6 mjeseci.

Vrste protokola:

-dugi protokol - pošinje 21. dan prethodnog ciklusa davanjem agonist suspresije.

-kratki protokol - supresija počinje nakon menstruacije; koristi se povećano lučenje prirodnih hormona na početku ciklusa (izazvano supresijom) za smanjenje totalne količine lijekova; zbog toga može biti nepogodan za neke žene (kvaliteta j.s.). Zgodan zato jer ne trebaju dva ciklusa za jedan postupak

-antagonist protokol - supresija počinje tek 6-8. dana ciklusa drugačijom vrstom supresije. Manje injekcija, ali skuplji lijek.

-"blagi" protokol - kombinacija klomifena ili Femare s uobičajenim lijekovima za stimulaciju, Gonalom ili Menopurom, ili jednostavno jedan od uobičajenih protokola s bitno smanjenom količinom lijekova (obično barem upola smanjenom).

Lijekovi koji se koriste za vantjelesnu oplodnju:

GonalF, Menopur, manje česti Puregon, kod nas se često koriste Fostimon i Merional - lijekovi (injekcije) za stimulaciju ovulacije u stimuliranom IVF postupku. GonalF, Puregon i Fostimon su čisti FSH, a Menopur i Merional su FSH+ LH. Izuzetno su skupi lijekovi. Cijena jedne ampule GonalaF iznosi oko 77 KM, a Menopura oko 53 KM. Najčešće je u jednoj stimulaciji potrebno 20-40 ampula, što ovisi o dobi žene i njezinoj dijagnozi.

Klomifen, Femara – tablete, za “blage” stimulacije. Klomifen stanjuje endometrij, Femara ne, ali je skuplja.  Femara je originalno citostatik i u BiH vam ga mora propisati ljekar onkolog.

Suprefact, Decapeptyl - za supresiju jajnika, Superfact dolazi i kao sprej i kao injekcija, Decapeptyl kao injekcija. Počinju se koristiti od 21.dc u dugom protokolu, ili 1.dc u kratkom protokolu stimulacije.

Cetrotide – još jedan lijek za supresiju, ali antagonist umjesto agonist kao Suprefact ili Decapeptyl. Često se počinje koristiti tek od 6-7. dc.

Choragon, Ovitrelle, Pregnyl, Profasi – štoperica

Utrogestan - potpora žutom tijelu nakon embriotransfera ili inseminacije, deblja endometrij, stavlja se vaginalno, a može se i piti. Sadrži progesteron.

Dabroston - tableta za izazivanje krvarenja ako menstruacija ne dolazi uslijed nekog poremećaja (deblja endometrij), pije se

Heparin, Fragmin – injekcija, za “razrjeđivanje” krvi ako postoje neki oblik trombofilije; ostavlja masnice

Estrofem - tableta, deblja endometrij i priprema maternicu za embriotransfer, pije se

Metformin - tableta, koristi se kod PCOS poremećaja i za reguliranje prirodne ovulacije, pije se

Dexamethasone, Prednisone - tablete, kortikosterodi, olakšavaju implantaciju, neki liječnici ih prepisuju u IVF-u, pije se

Bromergon - tableta, za smanjivanje prolaktina koji ometa ovulaciju

Euthyrox - tableta, za reguliranje hormona štitnjače TSH (ako je TSH previsok i ometa održanje trudnoće), pije se

Izvor: potpomognutaoplodnja.info

 

<< 09/2011 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Vrijeme provodim na...

Daisypath Anniversary tickers

Jedan poseban blog:
http://zalauru.blog.hr/

Mala škola za MPO početnike

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
257100

Powered by Blogger.ba

http://3.bp.blogspot.com/_YP-ySDycG-w/Sg9W_uofXaI/AAAAAAAAA4g/S9r79ixC-H8/s1600/Baby.jpg - Ova je već gotova, samo bi se trebala ubaciti :)