Trudimo se za naše sunašce...

Ovo je priča o dvoje ljudi koji se jako vole i koji se očajnički trude postati roditelji.

04.08.2011.

Pretrage koje je zaista nužno napraviti

Kada ste shvatili da nešto nije u redu morate pronaći dobrog MPO ljekara. Postoji jako puno privatnih ginekologa koji se izdaju kao veliki stručnjaci koji znaju tretirati bračni sterilitet ali oni to nisu. Odradiće vam par pretraga, zavući vas i dok se okrenete izgubili ste nekoliko godina života i puno dragocjenih jajnih stanica. Vama treba ljekar koji ima znanje i opremu da vam napravi inseminaciju ili vantjelesnu oplodnju jer i sami na vlastito insistiranje možete dobiti uputnice da napravite te famozne pretrage.

Ljekari kod kojih bi se ja jedino usudila otići su: Senad Mehmedbašić (Sarajevo), Zulfo Godinjak (Sarajevo), Adem i Devleta Balić (Tuzla) i Senad Sarić (Mostar).

Pretrage koje je nužno napraviti su sledeće i idu u nekoliko etapa koje mogu trajati čak i nekoliko godina.

Prva etapa je:

- Za ženu: UZ i vaginalni pregled, hormonalni status, papa test, vaginalni i cervikalni brisevi te brisevi na Ureaplazmu i Micoplazmu, nekada se radio postkoitalni test ali je on po meni čista glupost ako se ustanovi da morate na postupak. Ukoliko vam hormoni nisu u redu tu je po meni najpametnije potražiti savjet endokrinologa.

-Za muškarca: spermiogram, ukoliko pokaže leukocite obavezno se javiti urologu te napraviti detaljan pregled. Taj pregled podrazumjeva hormonalni status, nalaze urina, UZ color dopler testisa, pregled prostate, spermokulturu, bris uretre i glansa (glavića).

Druga etapa:

Ova etapa često podrazumjeva obavljanje HSG- ultrazvučni ili rentgenski test prohodnosti jajovoda te hirurških zahvata tipa Laparoskopije i Histeroskopije. Ja sam preskočila ovaj operativni dio iako sam insistirala na njemu jer je nekoliko MPO doktora nakon što me pregledalo tvrdilo da u ovom trenutku ne postoje nikakve indikacije za to i da ne trebam svoj organizam izlagati nepotrebnom stresu...Nije isključeno da ću na kraju zaglaviti na operaciji ali za sada stvari stoje ovako.

Treća etapa:

Je po meni najgora jer podrazumjeva kopanje jako duboko i tu možete otkriti strašno puno nezgodnih stvari tipa da imate neku autoimunu bolest, da imate poremećaj u zgrušavanj krvi kao ja, ili da ste naprosto "alergični" na svog muža...Ova etapa podrazumjeva izradu raznih imunoloških i genetičkih testova. Ovdje radite pretrage na: Antikardiofosfolipidna antitjela, anti Lupus, TORCH, pregled štitne žlijezde, inzulinska rezistencija, trombociti panel, kariogram oba partnera. Ove pretrage su jako skupe i dosta toga ne snosi ZZO već morate platiti sami i iznosi oko 800 KM po partneru. I na kraju ako se uhvatite da sumnjate u zalihu jajnih stanica uradit ćete AntiMilerian hormon za koji nisam čula da se može uraditi u nekoj državnoj instituciji.

Meni su ostale neke od genetskih pretraga i kariogrami ali sam odustala od svega jer mi se ne daje tih 1600 KM u prvom redu a u drugom i onako za vrijeme i nakon postupka od svog ljekara dobijam lijekove kojima se tretira svaki od ovih problema. Ti lijekovi su: heparin, folna kiselina, C vitamin i kortikosteroidi. Sa druge strane moje dvije blastice su mi dokazale da je sa hromozomskim strukturama sve ok čim su zametci uspjeli doći do tako naprednog stadija.

02.08.2011.

Ukratko o pojmu neplodnost.

Neplodnost je bolest a bićete sigurni da je imate ukoliko niste zatrudnili u periodu od godine dana nezaštićenih odnosa. Uzroci neplodnosti su različiti. Postoji ona sa ženskim faktorom (to su žene najčešće sa PCOS, endometrijozom ili hormonalnim poremećajem), muški faktor (loš spermiogram da li zbog pokretljivosti, broja ili same morfologije spermatozoida), neobjašnjeni faktori (idiopatski sterilitet) i postoji mješavina muških i ženskih ograničavajućih faktora.

Osim toga postoji primarni i sekundarni sterilitet. Moj muž i ja imamo dijagnozu primarnog steriliteta a to znači da nikada nismo uspjeli zatrudniti. Sekundarni sterilitet znači da je par uspio nekada ostvariti trudnoću. Ovakvi parovi se često susreću sa problemom da su npr. izgubili trudnoću ili da su dobili jedno dijete ali da nakon toga nikako ne uspjevaju zatrudniti.

Bez obzira šta vas od ovoga snašlo neplodnost je bolest bračnog para a ne pojedinca i s tim se morate nositi zajedničkim snagama! Ni jedno od vas ne može samo sebi napraviti dijete i prema tome nikada za nikada ne osuđujte ono drugo jer ni ono nije krivo već samo nesretni splet okolnosti.

U BiH ne postoji stvarna statistika ali ljekari tvrde da je neplodan svaki sedmi par. Ja se s njima ne slažem jer poznajem jako puno neplodnih parova i mislim da je to možda čak i svaki četvrti kao i vani.

<< 08/2011 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Vrijeme provodim na...

Daisypath Anniversary tickers

Jedan poseban blog:
http://zalauru.blog.hr/

Mala škola za MPO početnike

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
257100

Powered by Blogger.ba

http://3.bp.blogspot.com/_YP-ySDycG-w/Sg9W_uofXaI/AAAAAAAAA4g/S9r79ixC-H8/s1600/Baby.jpg - Ova je već gotova, samo bi se trebala ubaciti :)