Trudimo se za naše sunašce...

Ovo je priča o dvoje ljudi koji se jako vole i koji se očajnički trude postati roditelji.

27.07.2011.

Mala škola za MPO početnike

Androgen
Muški spolni hormon.
Antitijela
Molekule bjelančevine u imunološkom sistemu koje prepoznaju, označavaju i uništavaju strana tijela u organizmu.
Bazalna temperatura
Tjelesna temperatura nakon buđenja, ali prije ustajanja.
Biopsija
Uzimanje uzorka tkiva.
Cista
Šupljina ispunjena tekućinom.
Corpus luteum
Žuto tijelo koje se stvara nakon ovulacije od ostataka folikula i koje izgrađuje ženski spolni hormon progesteron.
Down-regulacija
Smanjenje lučenja hormona FSH i LH iz hipofize pomoću analoga GnRH.
Embrij
Jajna stanica nakon stapanja jezgre sa spermatozoidom do otprilike trećeg mjeseca trudnoće.
Embriotransfer
Prenošenje oplođene jajne stanice u maternicu nakon izvantjelesne oplodnje.
Endometrioza
Bujanje materične sluznice izvan maternice.
Estrogen
Ženski spolni hormon odgovoran za izgradnju sluznice maternice i vlaženje sluzi grlića maternice.
Fetus
Naziv ploda u maternici od četvrtog mjeseca trudnoće.
Folikul
Jajna stanica koja još nije narasla i sazrela.
Punkcija folikula
Uzimanje sazrelih jajnih stanica iz jajnika.
Folitropin
Pročišćen, biotehnološki proizveden FSH.
FSH
Hormon stimulacije folikula koji potiče rast i razvoj jajne stanice.
GnRH
Hormon koji oslobađa gonadotropin; otpušta ga hipotalamus koji izaziva lučenje hormona FSH i LH.
Agonist GnRh
Lijek-aktivator koji kontinuirano napada i onemogućuje GnRh receptore. Nakon pražnjenja hipofize dolazi do sprječavanja lučenja hormona FSH i LH.
Analog GnRH
Lijekovi koji sprječavaju oslobađanje obrambenog hormona plodnosti iz hipofize, a time i stimulaciju jajnika.
Antagonist GnRh
Lijek-aktivator koji putem blokade GnRH receptora sprječava lučenje hormona FSH i LH.
HCG
Humani korionski gonadotropin zaslužan za održanje žutog tijela, a kod medicinski potpomognute oplodnje za poticanje ovulacije.
Hipofiza
Endokrina žlijezda koja otpušta hormone plodnosti FSH i LH.
Klamidija
Vrsta bakterije koja najčešće napada spolne organe.
Laparoskopija
Abdominoskopija. Pregled trbusne supljine.
Menotropin
FSH i LH koji se stvaraju u urinu žene u klimakteriju.
Ovarij
Jajnik
Ovulacija
Plodno razdbolje ciklusa.
Polovi tjelešca 
Da bi jajna stanica postala sposobna za oplodnju, njezinih 46 para kromosoma prvo se mora podijeliti na pola. Pri tome se odbacuju oni polovi tjelešca koji sadrže "suvišnih" 23 kromosoma. 
Dijagnostika polova tjelešca (PKD)
Polovi tjelešca vade se da bi se ispitivali bez jajne stanice. Na njima se može vršiti pretraga poput preimplatancijske dijagnostike - doduše, ovom se pretragom obuhvaćaju samo genetski defekti i pogreške u diobi kromosoma kod žene. Doduše, najveći dio pogrešaka pri diobi kromosoma nađen na kromosomima izazvan je odbacivanjem polova tjelešca (tzv. mejoza). Najčešće se takva pogreška u diobi povećava što je majka starija, jer se ne stvaraju nove jajne stanice te u skladu s tim stanice "ostare". Takvo starenje spermatozoida nije poznato.
Preimplancijska dijagnostika (PID)
U Njemačkoj zabranjena pretraga embrija na genetske anomalije, prije njihovog umetanja u maternicu u okviru vantjelesne oplodnje.
Progesteron
Hormon žutog tijela; priprema sluznicu maternice za gniježđenje embrija te potpomaže održavanju trudnoće.
Prolaktin
Hormon hipofize odgovoran za stvaranje mlijeka nakon porođaja. Povišeni prolaktin može biti uzrok neplodnosti.
Spermiogram
Utvrđivanje broja, pokretljivosti i oblika spermatozoida, iz čega se dovode zaključci o plodnosti muškarca.
Testosteron
Muški spolni hormon koji potpomaže izgradnju i sazrijevanje spermatozoida.
TSH
Hormon štitnjače.
Uterus
Maternica.
Varikocela
Proširene vene testisa.    

25.07.2011.

Da li je šutnja zlato?

Današnji dan je u neku ruku ispao jako čudan, nabijen emocijama. Danas sam saznala da su se miomi povukli, da moj muž ponovno ima sterilnu spermokulturu, da odmor mogu planirati u augustu, da nakon antibiotika moram napraviti još niz pretraga tipa urinokulture te vaginalnih i cervikalnih briseva i da sa bockanjem aBd počinjem u septembru.

 Osim toga sam saznala da je prijateljica nosi svoje drugo dijete i da je u 14. sedmici na način da je njen muž saopćio vijesti mom mužu pa muž meni iako sam ja sa istom tom ženom bila danas na kafi i ona mi ništa nije rekla. Osjećala sam kao da mi se posrala na glavu ne zato što je ona trudna a ja nisam, gluho bilo, već zato što me na neki način pravi budalom i to drugi put u zadnje dvije godine...

Cijeli dan sam na rubu plača i čak sva ova priča sa početka posta ostavlja metalni okus u ustima...

 

21.07.2011.

* * * * * * *

I tako, vještica je prošla a ja se još uvijek ne usuđujem otići kod ljekara...barem ne do ponedjeljka. Ako me mislite pitati osjećam li se nešto drugačije nego prošli mjesec odgovor je nemam pojma. Istini na volju nisam bas PMS-ovski raspoložena kao prošli mjesec ali se nikada ne zna kada se sve može okrenuti. Optimistična sam totalno i stalno čekam da me pogodi grom ili da mi se helić na putu za bolnicu Koševo sruši na zgradu pa ako čujete da se nekome desilo slično to sam ipak samo ja...

15.07.2011.

Sada polako..

Heart Shape Pills

Jako bolna menstruacija je tu... Zamislite kako izgleda da vam neka malo korpulentnija osoba zasjedne na krsta i pri tome vas šuta u stomak i dobićete predstavu šta trenutno osjećam. Da li će miomi otići  i da li trebam na operaciju ću saznati za koji dan.

Da stvar bude zgodnija sutra imamo porodično okupljanje a meni ponestaje tableta za osmjeh od uha do uha...

13.07.2011.

Pitanje dana...

Šta učiniti kada vaš inače miroljubiv pas dobije napad histerije u trenutku  dolaska  veterinara koji je tu da mu da obaveznu godišnju vakcinu? Vi u maniru jako iskusne bockalice uzmete špricu u svoje ruke i vakcinišete ga!  Konačno neke koristi i od samobockanja zar ne? :D

 

06.07.2011.

Još malo o Udruženju.

Da bi bili dio projekta Neplodnost i MPO udruženja DjeCa možete živjeti u bilo kojem dijelu Bosne i Hercegovine čak i na području RS. Ako ste popunili pristupnicu i uplatili članarinu nema potreba da istu skenirate, potpisujete i šaljete zajedno sa uplatnicom. Sve je u elektronskom obliku i jedino je bitno da se ime na uplatnici i prijavnici poklopi. Za one koji žele da aktivno djeluju bilo bi dobro da mi pošalju svoju gmail adresu na pp (praksa u Udruženju je da se koristi gmail). Eto, nadam se da nisam bila naporna :)

05.07.2011.

Priča o usranom insanu i putu do hale...

Taman kada pomislite da ste baš sve vidjeli i da vam se u MPO smislu više ništa ne može desiti spoznate da je trnoviti put postao još bockaviji...Današnji posjet ginekologu je bio čudan. Nakon što je ustanovljno da je sa mojom rodnicom u bakterijološkim i drugim smislovima nakon onog bombardovanja antibioticima  sve ok, utvrdili su da sam u međuvremenu dobila četiri mioma koje nikada u životu nisam imala. Ako se ne povuku sa sledećom menstruacijom kraj jula ili početak augusta dočekaću na hirurškom stolu ginekološke klinike Opće bolnice...Mashallah, ne daj bože gorega!!

04.07.2011.

Iznenađenje!!!

Ako ne sjedite sjedite jer nastavak posta može izazvati šok i nevjericu!

 Nakon spoznaje da od zasebnog Neplodnog udruženja u narednoj dekadi nema ništa par prijateljica i ja smo odlučile da se priključimo nekom već postojećem koje ima određeni kredibilitet i srodnu tematiku djelovanja. Dugo smo se dvoumile između udruženja Filantropija koje je proizašlo iz portala Ringeraja.ba a čije smo i mi članice i udruženja DjeCa koje nam je trenutno mnogo bliže po tematici i odlučile smo se za DjeCU.

Udruženje DjeCa osnovano je prije tri godine na državnom nivou. Čini ga mali broj entuzijasta koji su do sada radili na humanizaciji poroda (čitali ste o donaciji one famozne klupice za porod Općoj bolnici), promocija dojenja i doprinos pri donošenju zakona o autosjedalicama.

Nakon male izmjene u Statutu udruženja i nama je omogućeno da pokrenemo projekat pod naziivom MPO - Medicinski potpomognuta oplodnja. Za voditeljicu projekta su odabrale mene i tako klupko polagano počinje da se odmotava...

Ukoliko želite da budete dio cijele ove priče i date svoj doprinos za naša sunašca možete učiniti sledeće... Popuniti pristupnicu http://www.djeca.org/udruzenje-djeca/pristupnica i poslati na djeca@djeca.org 

Napišite da je projekat na kome želite da radite MPO ali vas to istovremeno ne ograničava da se kasnije bavite i dojenjem ili autosjedalicama.

Nakon toga sami birate šta i koliko želite da radite i da li to želite pod svojim imenom ili pak pod nickom jer je stranica Udruženja koncipirana slično FB. Svoj dio posla možete obavljati putem maila i neće vas ograničavati  grad ili entitet u kom živite ili pak možete biti dio mase koja služi za podršku.

Toliko od mene za sada, držite fige da ovo uspijem izgurati do kraja...

<< 07/2011 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Vrijeme provodim na...

Daisypath Anniversary tickers

Jedan poseban blog:
http://zalauru.blog.hr/

Mala škola za MPO početnike

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
248679

Powered by Blogger.ba

http://3.bp.blogspot.com/_YP-ySDycG-w/Sg9W_uofXaI/AAAAAAAAA4g/S9r79ixC-H8/s1600/Baby.jpg - Ova je već gotova, samo bi se trebala ubaciti :)